UAT (UHT) arba ultra-aukštos temperatūros technologija yra maisto produktų arba gėrimų apdorojimas labai aukšta temperatūra, trumpą laiką, norint sunaikinti patogeninius mikroorganizmus. Ši technologija yra plačiai taikoma pieno pramonėje, kadangi pieno produktai gali prarasti savo maistinę vertę, juslines savybe ar kelti riziką sveikatai dėl nepageidaujamų mikroorganizmų dauginimosi. Šie mikroorganizmai klesti tam tikroje temperatūroje bei sąlygose, apdorojus produktus UAT būdu, produkto galiojimo terminas žymiai pailgėja ir nereikalauja energetiškai imlaus šaldymo. Šiuo apdorojimu metodu pasiekiamas „komercinis sterilumas“.
UAT technologija yra skirta gaminti „komerciškai sterilius“ produktus. Aukštoje temperatūroje yra sunaikinami produkto kokybę bei saugumą gadinantys mikroorganizmų vegetatyvinės formos bei sporos. Aseptiniam gamybos procesui užtikrinti reikalinga užtikrinti gamybinės linijos bei pakavimo įrengimų sterilumo, pasiekiamo chemine ar kitais sterilizacijos metodais. Yra keletas skirtingų UAT technologija gaminamų produktų apdorojimo būdų ir įrangos tipų:
- Tiesioginio kaitinimo būdai tokie kaip garų injekcija ar garų infuzija, sumaišo tarpusavyje produktą ir garus.
- Netiesioginio kaitinimo būdai, panaudojant plokštelinius ar vamzdinius šilumokaičius, produktą ir kaitinimo terpę atskirta nerūdijančio plieno barjeru.
Pasirinkimas tarp tiesioginio ir netiesioginio kaitinimo metodo priklauso nuo kelių veiksnių, tokių kaip produkto sudėtis, klampumas, jautrumas aukštai temperatūrai. Žaliavos kokybė, vieno ar kito būdo naudojimas turi didelę įtaką galutinio produkto savybėms. Garų infuzija yra brangesnis pasirinkimas, tad kur ir kodėl ją reikėtų naudoti? Atsiliepimai iš pirkėjų, patvirtina, jog išbandžius garų infuzijos sistemą, norisi naudoti tik ją. Kas lemia tokį didelį šio metodo patrauklumą?
Garų infuzija ir garų injekcija yra tiesioginio kaitinimo sistema. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad naudojant garų injekciją, garai yra įvedami į apdorojamą produktą, o infuzijos metu produktas įvedamas į garų kamerą. Abiem atvejais garai privalo būti aukštos kokybės, be pašalinių kvapų, kurie galėtų daryti įtaką produkto kokybei.
Garų infuzijos procesas
Apdorojamas produktas yra pakaitinamas ir pumpuojamas į infuzijos kamerą – iš galų į kūginės formos slėgio indą.
Infuzijos kameroje paprastai yra keletas purkštukų, per kuriuos čiurkšlėmis į kamerą su garais patenka produktas, nesiliesdamas su kameros sienelėmis, prieš pasiekdamas jos šaltą kūginę dalį apačioje. Produkto kaitinimas vyksta akimirksniu (paprastai trunka 0,1-0,2 sekundės) dėl momentinio išgarinimo. Garai šiek tiek praskiedžia produktą, tačiau jam vėstant, vanduo iš jo yra pašalinamas vakuumo kameroje. Staigus atšaldymas vyksta vakuuminio plėtimosi kameroje kurioje tiksliai kontroliuojamas vandens pašalinimas, tam kad produktas nebūtų paskiestas ar labiau koncentruotas, palyginus su jo pradine būkle. Garų infuzija yra naudojama daugelio produktų apdorojimui, įskaitant pieną, grietinėlę, pudingus, ledus, vaikų mišinius, lydytus sūrius ir padažus.
Naujausios aseptinio pakavimo technologijos leidžia panaudoti infuziją ir kosmetikoje – natūraliam konservavimui kaip alternatyvą konservavimui aliejais ar alkoholiu. Panaudojant garų infuziją, galima gauti didelės vertės sterilius kosmetinius losjonus, kremus ir gelius tokiu pat būdu, kaip ir išlaikant šviežią maisto produktų skonį ir jų tokias savybes kaip emulsijos vienodumas, kvapas, spalva ir švelnus skonis.
Garų infuzijos UAT – aukščiausios rūšies produktai ir didelis gamybos efektyvumas
Dėl švelnaus sterilizavimo garų infuzija, dėl temperatūros poveikiu sukeliama tik minimalūs produkto pakitimai, lyginant su apdorojimu kitais UAT metodais. Apsaugomi svarbūs produktų komponentai vitaminai bei išsaugomas šviežias produktų skonis. Procesu užtikrinamas komerciniam sterilumui reikalingas bakterijų naikinimas, apdorojami įvairaus klampumo produktai – nuo skysčių iki kremų. Šaldymo kūgis, esantis infuzijos kameros apačioje, neleidžia produktui putoti ar prilipti prie sienelių, viskas vyksta pilnai uždaroje sistemoje. Taip pasiekiamas ilgesnis gamybos laikas, palyginus su panašiomis technologijoms bei mažesniu plovimo ciklų (CIP) dažnumu. Proceso greitis ir retesnis plovimas didina gamybos našumą.
Ši technologija suteikia procesui didelio lankstumo. Garų infuzijos sterilizatoriaus pajėgumas gali būti nuo 150 iki 44‘000 l/val. Linija gali apdoroti įvairaus klampumo produktus – tiek sojos pieną, tiek ir plikytą kremą ar pudingą.
Dar vienas garų infuzijos privalumas yra nedidelis triukšmas veikimo metu. Linija veikia žymiai tyliau nei garų injekcijos sistema ir sukuria malonesnę aplinką dirbantiems prie įrengimo.
Apibendrinimas
UAT technologija yra sukurta komerciškai sterilių produktų gamybai. Garų infuzijos kameroje produktas paskirstomas į plonas čiurkšles, kurios ypač greitai ir kontroliuojamai pakaitinamos. Trumpas išlaikymas užtikrina komerciškai reikalingą mikroorganizmų sunaikinimą, tuo pačiu užtikrinant aukštą produkto kokybę, šviežų skonį ir minimalus cheminius produkto pokyčius. Įranga leidžia sumažinti produkto kibimą prie sienelių, dėl ko rečiau naudojamas CIP ir pailginamas gamybos laiką. Garų infuzijos procesas pasirinkamas, kai reikia geriausių rezultatų aukščiausios kokybės produktų gamybai.